Prosty Fitness [Lekcja 37] Cukier czyli trująca fruktoza
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuTak często powtarzane, ale jednak mocno przez nas ignorowane: „cukier to samo zło”, „biała śmierć”, „nie słódź tyle”. Warto się go obawiać?
1. Cukier.
Cukier w cukierniczce i syrop glukozowo-fruktozowy składa się z glukozy i fruktozy. Glukoza jest tym bardziej bezpieczniejszym cukrem natomiast fruktoza już nie.
Fruktozy dostarczają nam:
owoce i słodkie warzywa (buraki, marchew)
substancje słodzące jak nasz syrop, cukierki, lizaki, napoje i inne
To jak to jest, że ta fruktoza z owoców jest bezpieczna a ten biedny syrop glukozowy taki zły?
Niestety syrop glukozowo-fruktozowy jest wytwarzany z kukurydzy a nie z owoców. Kukurydza jest drugim plonem co do wielkości uprawy na świecie, z 21,6 procentami produkcji rolnej. Tak ogromna jej ilość świadczy o dużym zapotrzebowaniu i dużych modyfikacjach jej uprawy.
Zresztą wytwarzanie syropu glukozowego jest tanie i to prowokuje producentów aby dodawać go do swoich produktów (napoje, soki, desery, chrupki, ciastka, przekąski i cała masa innych produktów).
Teraz już nawet zwykły cukier nie jest tak popularny jak syrop glukozowo-fruktozowy.
2. Problemy zdrowotne.
Może teraz konkretnie co ta fruktoza potrafi zmalować w naszym organizmie.
OTYŁOŚĆ
Zwykła puszka gazowanego słodzonego napoju potrafi zwiększyć ryzyko otyłości o 60%, a zredukowanie ilości tych napoi o zaledwie 50ml każdego dnia powoduje zmniejszenie tego ryzyka o 7,5% u Brytyjskich dzieci. Młode osoby są znacznie bardziej podatne na tycie, ponieważ spożywają ogromne ilości takich napoi w stosunku do ich masy ciała.
LDL W GÓRĘ
Spożywanie większej liczby fruktozy aniżeli glukozy powoduje wzrost cząsteczek LDL o 45%, podniesienie trójglicerydów po posiłku o 100% i podniesienie poziomu tłuszczu na brzuchu aż 4 KROTNIE!
PROBLEMY Z NERKAMI
Wysokie spożycie fruktozy powoduje nagromadzenie się kwasu moczowego we krwi. Ludzie nie posiadają enzymu, który rozkładał by kwas moczowy. Jego nagromadzenie może powodować problemy z nerkami.
WYPŁUKIWANIE MAGNEZU
Aby rozłożyć jedną cząsteczkę cukru potrzeba, aż 56 cząsteczek magnezu. Dostarczając sporej dawki świeżego białego cukru z promocji zaczynamy stopniowo wypłukiwać ten pierwiastek. Niedobory prowadzą do nadciśnienia, problemów immunologicznych i neurologicznych.
WZDĘCIA, GAZY
Niestety cukier i syrop GF będzie powodował problemy z jelitami. Namnażające się bakterie spowodują gazy, wzdęcia, bóle brzucha i inne dolegliwości.
CO JESZCZE?
problemy z wchłanialnością witamin i minerałów
zmniejszenie poziomu hormonu wzrostu
depresja
zwiększone ryzyko raka piersi
osłabienie układu odpornościowego
3. Naturalne źródła.
Tak to już jest, że fruktoza z naturalnego źródła: buraki, owoce, marchew, jagody jest zdrowa, nawet dla cukrzyków.
Jeżeli będziesz trzymał się zaleceń co do ilości owoców (3–4 garście dziennie) to nie ma powodów do obaw, że fruktoza Ci zaszkodzi.
Wyższe spożycie fruktozy jest niebezpieczne. Połączenie cukru i syropu GF w Twojej diecie zacznie Cię prowadzić do problemów metabolicznych, otyłości i cukrzycy.
4. Słodziki.
To takie drażnienie Twojego mózgu. Kiedy spożywamy posiłek, który zawiera słodzik to mózg otrzymuje sygnał słodkości. Myśli, że właśnie spożyłeś jakiś słodki posiłek. Zaczyna niewłaściwie stymulować trzustkę do produkcji insuliny. Wpadasz w błędne koło a Twoja insulina skacze góra, dół, góra, dół razem z Twoim cukrem. Już wiesz z poprzedniej lekcji do czego prowadzą takie skoki i spadki cukru we krwi.
Nie ma znaczenia czy „zdrowy słodzik” czy popularne napoje „ZERO”. Odpowiedź organizmu jest taka sama. Im mniej słodkiego tym mniejsze wariacje ze strony organizmu.
Mamy wybór i to jest najważniejsze. Nikt nam do domu nie przyniesie słodzonych napoi z paczką ciastek familijnych. To do Ciebie należy wybór i zostawiam ten wybór Tobie.
Co w kolejnej lekcji?
Na kolejnej lekcji postaram się wspólnie z Tobą wybrać 5 najlepszych i najzdrowszych owoców.
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie dobierasz właściwą porcję węglowodanów.
2. Powinieneś całkowicie wyeliminować produkty bogate w syrop glukozowo-fruktozowy.
3. Nie zastępuj sobie cukru sztucznymi słodzikami.
4. Pamiętaj, że to Ty dokonujesz zakupów, nie sprzedawca.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze