Prosty Fitness [Lekcja 33] Gdzie znajdziesz pszenicę
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuWiemy już, że pszenicę i gluten można znaleźć w wielu produktach, w których ich obecność nie budzi wątpliwości takich jak chleby, makarony i ciasta. Istnieje jednak cała masa produktów, o których być może nie wiedziałeś, że mogą mięć powiązanie z tymi niszczycielskimi siłami.
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Wykaz prawdopodobnych źródeł pszenicy i glutenu:
Oto wykaz prawdopodobnych źródeł pszenicy i glutenu:
NAPOJE
herbaty smakowe, kawy smakowe, piwo jasne i ciemne, wina (zawierające słód jęczmienny), whisky z pszenicy lub jęczmienia.
PŁATKI ŚNIADANIOWE
„zdrowe płatki” typu muesli, czy jakiś inny FIT badziew, płatki kukurydziane, płatki otrębowe, płatki owsiane, płatki ryżowe.
BARWNIKI/WYPEŁNIACZE/STABILIZATORY/ZAGĘSZCZACZE – te ukryte źródła mogą stwarzać największe problemy. Kto by z nas powiązał barwniki z glutenem czy pszenicą?
dekstromaltoza, emulgatory, maltodekstryna, modyfikowana skrobia, stabilizatory, sztuczne barwniki, sztuczne substancje zapachowe.
FAST FOOD— niby oczywistość ktoś powie. Produkty, które normalnie nie kojarzą nam się z pszenicą w takich knajpach, mogą ją jednak niestety zawierać. Dlatego trudno jest tam dostać coś co z pewnością jest wolne od pszenicy i glutenu.
MIĘSA
mięsa konserwowe, mięsa panierowane, paluszki krabowe, parówki, wędliny (mielonki, salami), hamburgery (o ile dodano bułkę tartą), indyk (przygotowany firmowo do pieczenia), kiełbasy.
SOSY I DODATKI DO POTRAW
keczup, marynaty, ocet słodowy, musztardy zawierające pszenicę, sosy do sałatek, sosy pieczeniowe zagęszczone mąką,
PRZEKĄSKI I DESERY – zawartość pszenicy w ciastkach, krakersach i precelkach jest czymś oczywistym.
batoniki czekoladowe, batoniki muesli, batoniki orzechowe, chipsy, chrupki kukurydziane, paszteciki, prażone orzechy, paluszki, prażone orzeszki ziemne, tiramisu.
ZUPY
buliony, mieszanki zup, wywary, zupy w puszkach.
SUBSTANCJE SŁODZĄCE
słód jęczmienny, syrop słodowy, słód, aromat słodowy.
Niektóre z tych pozycji i mnie mocno zaskoczyły kiedy sie o nich dowiedziałem. Takie zestawienie fajnie pokazuje nam w jakim świecie tak naprawdę żyjemy. Pszenica jest teraz przerabiana na milion różnych sposobów. Jest tania, superwydajna i umożliwia nam kupowanie wielkich „rodzinnych” opakowań ciastek, naleśników i precelków.
Co w kolejnej lekcji?
Wysoki poziom cukru we krwi nie jest dla nas korzystny. Pokaże Ci jak możemy go kontrolować.
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie dobierasz właściwą porcję węglowodanów.
2. Zapoznaj się z wykazem produktów i postaraj się je wyeliminować.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze