Prosty Fitness [Lekcja 4] Co z nabiałem?
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuKontrowersyjny tematu nabiału jest poruszany raz po raz. Od tego zamętu i mi kręci się w głowie. Jeść go? Nie jeść? Który nabiał jest okej? Czy masz nietolerancję na nabiał? No dobra do dzieła spróbujmy rozwiać te wszystkie wątpliwości.
Wszystkie lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Czy pełnotłusty nabiał powoduje problemy zdrowotne?
Nabiał to z pewnością dobre źródło białka, wapnia, witaminy A oraz D. Fermentowane produkty nabiałowe jak jogurt czy kefir zawierają dużo przyjaznych bakterii, które wspierają pracę jelit. Tłuszcze zawarte w pełnotłustym nabiale pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć ryzyko choroby serca, raka i zachorowania na cukrzycę.
Teraz druga strona medalu, czyli laktoza (cukier mleczny) i kazeina (białko wywołujące podobne reakcje jak gluten). Jeżeli Twój organizm wytwarza za mało laktazy (enzymu trawiącego laktozę) to nie możesz we właściwy sposób strawić laktozy i zaczynasz cierpieć na jej nietolerancję.
Zobacz też: Co się stanie z twoim ciałem, gdy zrezygnujesz z nabiału?
Kazeina to białko, które wywołuje u niektórych objawy podobne jak gluten. Nietolerancja kazeiny, ale także ogólnie nietolerancja pokarmowa oznacza, że Twoje ciało nie radzi sobie z trawieniem danego produktu (w tym przypadku białka) co prowadzi do wielu dolegliwości zdrowotnych.
2. Więc jak jeść czy nie?
Zrobisz test. Jeżeli po spożyciu mleka, sera czy innego produktu nabiałowego zauważasz:
* gazy
* wzdęcia
* zmiany w częstotliwości oddawania stolca (zaparcie, biegunka)
* zmiany w konsystencji stolca (twardy, rzadki)
* refluks
* wysypka na skórze
* trądzik
* problemy z koncentracją
* bezsenność
* nadmierna senność
to znaczy, że masz nietolerancję na nabiał, jeżeli nie ma tych objawów to prawdopodobnie nie masz nietolerancji.
3. 30-dniowy reset
Jeżeli zauważyłeś, któryś z objawów powyżej czasem nawet na drugi dzień to pora aby zresetować Twoje ciało, tak jak robisz to z komputerem, który przestał odpowiadać na ruchy myszki. Przez 30 dni wyłącz całkowicie ze swojego jadłospisu produkty nabiałowe.
Wszystkie bez wyjątku. Po 30 dniach zaczniemy na nowo je wprowadzać i testować, które powodują u Ciebie nietolerancje, a które nie.
Zobacz też: Kontrowersje na temat nabiału
4. Ponowne wprowadzenie
1. Wprowadzaj maksymalnie jeden produkty nabiałowy co trzy dni.
2. Prowadź dziennik i zapisuj, które produkty zjadasz.
3. Jeżeli zauważysz reakcję, odstaw produkt i odczekaj kilka dni przed testowaniem kolejnego.
4. Zacznij najpierw od wprowadzania:
* Masła klarowanego
* Masła
* Kefiru
* Jogurt grecki
* Twardy ser (parmesan, cheddar), później sery miękkie
* Pełnotłuste sery
* Śmietana
* Lody. Tak lody!
* Mleko (pełnotłuste, 2 proc., 1 proc., bez tłuszczu)
Może okazać się, że wcale nie musisz całkowicie rezygnować z nabiału. Bardzo często bywa tak, że masło, jogurty, kefiry i sery, które zawierają mało laktozy, jesteśmy wstanie spożywać bez występowania jakichkolwiek reakcji ze strony naszego ciała. Nawet ta odrobina mleczka do kawy nie powinna przysporzyć problemów.
Co w kolejnej lekcji?
Bądź wyjątkowo czujny.
Dzisiejsze podsumowanie
1. Przez najbliższe 2 tygodnie pracujemy nad zwiększeniem porcji białka w Twoim jadłospisie.
2. Najlepszym sposobem na przekonanie się czy nabiał nam szkodzi jest zrobienie prostego testu.
3. Nie odmawiaj sobie przyjemności, tylko sprawdź co Ci wolno a czego powinieneś unikać.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze