Prosty Fitness [Lekcja 38] 5 najlepszych owoców
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuNie powinniśmy skupiać się wyłącznie tylko na jednym wybranym owocu. Każdy oferuje inne korzyści dla naszego ciała. Najlepsza zawsze jest różnorodność. W tym zestawieniu skupie się na owocach, które: – nie terroryzują naszej trzustki, utrzymując stosunkowo niski poziom cukru po ich spożyciu. – zawierają znacznie więcej glukozy aniżeli fruktozy, co jak już wiesz jest duże zdrowsze dla zdrowia i sylwetki. – zawierają małe ilości FODMAP, czyli związków które mogłyby ulegać fermentacji w jelitach a przez to wspierać rozrost rozmaitych bakterii.
1. Owoce jagodowe.
Borówki, maliny i inne owoce jagodowe zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy, ale również mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który stanowi przysmak dla naszych mikrobów jelitowych. Obfitują w zwalczające choroby polifenole.
Żurawina, truskawka i borówka redukuje poziom lipidów we krwi, zmniejsza sztywność tętnic i redukuje nadciśnienie.
Borówki hamują wzrost komórek tłuszczowych i zwiększają wrażliwość na insulinę. Oba te procesy pomogą Ci w zrzuceniu wagi.
Maliny obfitują w wapń, magnez, fosfor, potas i witaminę C.
Jak sam widzisz te małe niewinne jagody to prawdziwe bomby odżywcze. Owoce jagodowe świetnie nadają się do sałatek, grillowanego mięsa, czy odżywczych shake’ów.
2. Wiśnie.
Mają niski ładunek glikemiczny (nie powodują gwałtownego wzrostu cukru), wykazują działanie przeciwzapalne i zawierają mnóstwo prebiotycznego błonnika, który karmi dobre bakterie jelitowe. Stanowią świetny dodatek do sałatek z zielonych warzyw.
3. Banany.
Zawierają dużo skrobi opornej i działają prebiotycznie (karmią dobre bakterie jelitowe). Jak już wiesz zawierają najlepszy stosunek glukozy do fruktozy.
Wybieraj te, które są jeszcze lekko zielonkawe. Zawierają one więcej błonnika i są mniej słodkie a co za tym idzie będą zawierać mniej szkodliwej fruktozy.
4. Grejpfrut.
Zawsze był moim ulubionym owocem, co na pewno potwierdzi moja mama. Jako jedyny w rodzinie z przyjemnością go zjadałem.
Większość owoców cytrusowych jest stosunkowo bogata w cukier. Ten magiczny owoc to co innego. W dużo mniejszym stopniu podnosi poziom cukru w stosunku do chociażby jabłka. To dlatego, że grejpfrut w 90% składa się z wody.
Dodatkowo badania pokazują, że zawarte w nim związki potrafią obniżyć poziom cukru we krwi a przez to przyczynić się do utraty tkanki tłuszczowej.
Więc śmiało wyciśnij z niego sok do wody lub dodaj do sałatki (zwłaszcza dobrze smakuje z awokado).
5. Pomarańcza.
Jeżeli powyższy cytrus Ci nie spasował to jego brat może okazać się świetnym zamiennikiem. Pomarańcza jest również świetnym spalaczem tłuszczu. Duża zawartość wody, błonnika i dobry stosunek glukozy do fruktozy na pewno wspomoże proces chudnięcia.
Kolejna świetna wiadomość na temat pomarańczy? Praktycznie zawsze znajdziesz je w sklepie niezależnie od pory roku. Może stanowić świetną przekąskę, albo wykorzystaj ją do świeżej sałatki.
Jeżeli będziesz spożywał zalecaną dawkę owoców każdego dnia to możesz być spokojny o swoją sylwetkę i zdrowie. Kiedy przesadzisz, nawet z tymi „dobrymi” to zamiast Ci pomagać, zaczną odwracać się przeciw Tobie.
Co w kolejnej lekcji?
Odpowiemy sobie na pytanie czy jesteś cukroholikiem?
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie dobierasz właściwą porcję węglowodanów.
2. Wybieraj owoce z listy powyżej, aby czerpać najwięcej wartości z jedzenia owoców.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze