Prosty Fitness [Lekcja 17] Surowe czy gotowane?
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuDzisiaj o tym jak przygotowywać nasze warzywa. Lepiej jeść je na surowo czy ugotowane? Jak gotować to jak w wodzie, na parze? Czy istnieje w ogóle jedna jedyna najlepsza i najzdrowsza metoda? Jak już się domyślasz nie. Dlatego dzisiaj pokażę Ci jak czerpać z naszych warzyw jak najwięcej.
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Surowe czy gotowane?
SZPINAK (gotować na parze, w mikrofali, albo smażyć)
Albo przygotowujesz go na parze ale gotujesz w mikrofali. Nie używaj wody do jego przygotowania. Po 10 minutach w gorącej wodzie ¾ antyoksydantów wędruje do wody. Im bardziej woda robi się zielona tym więcej związków z niego uciekło. Chyba wtedy już lepiej napić się samej wody.
CZOSNEK (posiekać, odczekać 10minut i smażyć)
Najlepszy antybiotyk, tak mi mówiła babcia. Zgadzam się zawiera on allicynę, która ma działanie bakteriobójcze. Żeby jednak nasza allicyna zadziałała poprawnie to najpierw musisz: Posiekać, albo zmiażdżyć nasz czosnek i trzymać go z dala od ognia na około 10minut. Teraz możesz go piec, smażyć i co tam jeszcze chcesz z nim robić.
CEBULA (pokroić i smażyć)
Tylko nie płacz. Tutaj zaraz po jej pokrojeniu możesz od razu wrzucać ją na patelnię bez utraty jej właściwości. Zawiera kwercetynę, która działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i ma zdolności przeciw nowotworowe. Badania pokazały, że smażenie czy gotowanie zwiększa dostępność kwercytyny. Gotowanie natomiast osłabia jej działanie.
MARCHEW (gotować na parze, w mikrofali, albo smażyć)
Zdecydowanie gotuj. To zwiększa jej biodostępność. Nie gotuj jej jednak w wodzie. Podobnie jak ze szpinakiem, wszystkie składniki popłyną wraz z odcedzoną wodą. Gotowanie na parze to zdecydowanie mniej wody i mniej utraconych związków. Oczywiście mikrofala i smażenie to tak samo dobry wybór.
POMIDORY (gotuj i gotuj i gotuj, albo wybierz aromatyczny koncentrat)
Może być to zaskoczenie, ale lepiej je gotować niż jeść na surowo. Powiem Ci więcej im dłużej je gotujesz tym więcej korzyści otrzymujesz. Po pierwsze smażenie zwiększa ich biodostępność, a po drugie powoduje lepsze wchłanianie likopenu (antyoksydantu). Zaledwie 30minut gotowania podnosi wartość tego związku aż dwukrotnie.
Dlatego teraz uważaj, więcej wartości znajdziesz na półkach ze słoiczkami pomidorowymi niż na stoisku z warzywami. Tak, tylko pamiętaj aby wybierać te koncentraty, które nie zawierają, no dobra zawierają mało konserwantów. Kupuj tylko koncentraty w słoikach, które nie zawierają chemicznych związków jak te w puszkach.
BROKUŁY (surowe, ewentualnie para albo mikrofala)
Surowe brokuły zachowują 20 razy więcej związku o nazwie sulforafan (ma działanie anty nowotworowe) niż gotowane. Gotowanie ich w mikrofali to dużo lepszy pomysł na zachowanie ich wartości. Jednak gotowanie na parze wydaje się być najlepszym pomysłem.
SZPARAGI (gotuj na parze, przeczytaj jak)
Badania pokazują, że gotowane szparagi są dla nas zdecydowanie lepsze niż surowe. Zwiększamy tym sposobem wartość antyoksydantów o około 30%. Aby dobrze ugotować szparagi napełnij garnek około 3cm wody i podgrzej, aż zacznie wrzeć. Wypukaj szparagi i ustaw je na koszyku do gotowania na parze. Zdejmij garnek z ognia, nałóż na niego koszyk z brokułami, przykryj i z powrotem wstaw na ogień, tak żeby woda ciągle wrzała. Szparaga jest gotowa kiedy łodyga lekko się załamie trzymana na środku. W przybliżeniu potrwa to około 4–5 minut.
Nie ma w tym zestawieniu, wszystkich dostępnych warzyw, to zrozumiałe. Te nie wymienione sugeruję zjadać na surowo.
Po dzisiejszej lekcji możesz zastanawiać się, dlaczego wielokrotnie padło słowo „mikrofala”. Czy faktycznie jest to źródło zła i problemów?
Co w kolejnej lekcji?
Na najbliższej lekcji poznasz jedną najzdrowszą metodę gotowania warzyw.
Już wiesz?
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie pracujemy nad zwiększeniem porcji warzyw na Twoim talerzu.
2. Dowiedziałeś się jak różne metody przygotowywania warzyw wpływają na ich wartość.
3. Nie trzymaj się sztywno tej listy i nie rezygnuj z surowych pomidorów, tylko dlatego, że lepsze są gotowane. Jak ze wszystkim bądź elastyczny i różnorodny, mając na uwadze dzisiejsze wskazówki.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze