Prosty Fitness [Lekcja 14] Antyoksydanty
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuPrawdopodobnie gdzieś już słyszałeś to słowo „antyoksydanty”. Na dzisiejszej lekcji wyjaśnimy sobie co to jest, czy warto się nimi suplementować i gdzie możemy jest znaleźć.
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Czym one są?
Antyoksydanty, albo inaczej przeciwutleniacze „pochłaniają” te nieprzyjemne wolne rodniki, które gromadzą się w ciele w wyniku narażania się codziennie na substancje chemiczne, środki konserwujące żywność, dym papierosowy, ćwiczenia fizyczne, patogeny i toksyny. Także nasza zwykła codzienna aktywność powoduje wydzielanie się rolnych rodników.
Zobacz też: Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging
Wolne rodniki sieją spustoszenie w naszym organizmie niszcząc tłuszcze, białka, DNA znajdujące się w jądrze komórki, a także nasze mitochondria, które napędzają nasz metabolizm.
Kiedy liczba wolnych rodników jest zbyt duża a ciało nie radzi sobie z ich dezaktywacja wtedy zaczynamy chorować.
Lista chorób jest naprawdę długa: nowotwory, cukrzyca, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Alzheimera, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, arterioskleroza, stwardnienie rozsiane, chroniczne stany zapalne trzustki i tarczycy, wrzody żołądka, astma itd.
2. Jest ratunek, mamy naszych obrońców.
Chociaż nasz organizm wytwarza własne przeciwutleniacze, to niektóre produkty jak właśnie warzywa i owoce oferują nam dodatkową ochronę. Poprzez wywołanie lekkiego stresu oksydacyjnego (w przypadku patogenów czy toksyn, które wymieniłem wyżej ten stres oksydacyjny jest znacznie silniejszy), zwiększają nasz naturalny antyoksydacyjny system obronny.
Czyli podobnie jak ćwiczenia, lekko uszkadzamy mięśnie na treningu, po to aby na następnym mogły być silniejsze.
3. Najlepsze źródła antyoksydantów.
Firmy suplementacyjne spieszą nam z pomocą i oferują przeróżne formuły antyoksydacyjne, w tak samo różnych cenach.
Najlepszym i jednocześnie najtańszym źródłem są oczywiście warzywa i owoce. Na dole przestawiłem Ci, najlepszych dostawców antyoksydantów. Im większa liczba tym większa zdolność pochłaniania wolnych rodników. Postaraj, a raczej musisz dostarczać przynajmniej jedno warzywo z tej listy każdego dnia. Obok produktu zamieściłem wartość antyoksydantów.
WARZYWA:
- Jarmuż: 1,770
- Szpinak surowy: 1,260
- Brukselki: 980
- Kiełki lucerny: 930
- Szpinak gotowany: 909
- Brokuły różyczki: 890
- Buraki: 841
- Papryka czerwona: 713
OWOCE (mimo, że to jeszcze nie ich pora, to możesz mieć je na uwadze):
- Suszona śliwka: 5,770
- Rodzynki: 2,830
- Jagody: 2,400
- Jeżyny: 2,036
- Żurawina: 1,750
- Truskawki: 1,540
- Maliny: 1,220
- Śliwki: 949
- Pomarańcze: 750
- Grejpfrut: 739
Co w kolejnej lekcji?
Jutro krótka wskazówka, czy warto kupować mrożone warzywa i czy mają one w ogóle jakąś wartość.
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie pracujemy nad zwiększeniem porcji warzyw na Twoim talerzu.
2. Każdego dnia zjadaj jedno warzywo z listy powyżej, koniecznie!
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze