Prosty Fitness [Lekcja 18] Najzdrowsza metoda gotowania
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuMikrofala, każdy ją ma, ale każdy obchodzi się z nią sceptycznie. Aa, bo te fale, bo to promieniowanie. UWAGA, skup się mikrofala może być najlepszym narzędziem do zachowania wszystkich wartości odżywczych. Łoo ho no to pojechałem.
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Dlaczego mikrofala?
Wielu z nas ma tendencje do przegotowywania warzyw. To z kolei powoduje, że tracimy wszystkie cenne dla nas składniki.
Brokuły według ankiety gotujemy około 10 minut, albo i dłużej. To idealny czas, aby zniszczyć wartości odżywcze. Jak już pamiętasz z ostatnich lekcji, lepiej będzie napić się wody niż zjeść brokuły.
Brokuły powinniśmy gotować od 3 do 5 minut. Najważniejsze aby nie gotować warzyw zbyt długo.
Jak w 3 minuty ugotować pyszne brokuły?
Tutaj z pomocą pojawia się mikrofala.
2. Jak działa mikrofala?
Piekarnik rozgrzewa powietrze wokół jedzenia. Mikrofala ogrzewa molekuły bezpośrednio w jedzeniu. Mikrofale to specjalne promieniowanie elektromagnetyczne, które przechodzi przez plastik czy szkło, ale jest pochłaniane przez cząsteczki wody, zawarte w naszym jedzeniu. Cząsteczki te zaczynają drgać , wydzielając ciepło w krótkim czasie. My zyskujemy w ten sposób czas, a przez to warzywa, które są bardzo wrażliwe nie tracą na wartości.
Dużym plusem mikrofali jest to że gotowanie odbywa się w stosunkowo niskiej temperaturze i bez dużej ilości wody.
Jak już wiesz spora ilość wody i wysoka temperatura w przypadku niektórych warzyw potrafi niszczyć odżywcze związki.
Dla przypomnienia szpinak po 10 minutowej kąpieli wodnej traci ¾ antyoksydantów.
Na ostatniej lekcji poznałeś jak różne warzywa reagują na różną formę obróbki. Część z nich faktycznie lepiej dłuugo gotować jak choćby pomidory.
Faktem jest jednak, że Amerykańska Wyższa Szkoła Medyczna mocno twierdzi, że mikrofala:
„zatrzymuje więcej witamin i minerałów niż jakakolwiek inna metoda gotowania.”
To nie jest sugestia do tego, aby teraz każdy produkt wędrował do mikrofali. Weź głęboki wdech i zachowaj zdrowy balans. Nie wyrzucaj od razu piekarnika przez okno.
Co w kolejnej lekcji?
Czas na praktyczne zastosowanie wszystkich wskazówek. Zaczniemy jutro od przygotowywania dressingu na sałatkę.
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie pracujemy nad zwiększeniem porcji warzyw na Twoim talerzu.
2. Mikrofala to świetne narzędzie do zachowania cennych składników naszych warzyw.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze