Prosty Fitness [Lekcja 18] Najzdrowsza metoda gotowania
![Tomasz Śliwa](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/tomasz-sliwa-9d7e1b426060f017496.jpg)
Mikrofala, każdy ją ma, ale każdy obchodzi się z nią sceptycznie. Aa, bo te fale, bo to promieniowanie. UWAGA, skup się mikrofala może być najlepszym narzędziem do zachowania wszystkich wartości odżywczych. Łoo ho no to pojechałem.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.fitness.wp.pl/zdjecie-w-tle-grupa-fb-9ad20959d.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Dlaczego mikrofala?
Wielu z nas ma tendencje do przegotowywania warzyw. To z kolei powoduje, że tracimy wszystkie cenne dla nas składniki.
Brokuły według ankiety gotujemy około 10 minut, albo i dłużej. To idealny czas, aby zniszczyć wartości odżywcze. Jak już pamiętasz z ostatnich lekcji, lepiej będzie napić się wody niż zjeść brokuły.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Brokuły powinniśmy gotować od 3 do 5 minut. Najważniejsze aby nie gotować warzyw zbyt długo.
Jak w 3 minuty ugotować pyszne brokuły?
Tutaj z pomocą pojawia się mikrofala.
2. Jak działa mikrofala?
Piekarnik rozgrzewa powietrze wokół jedzenia. Mikrofala ogrzewa molekuły bezpośrednio w jedzeniu. Mikrofale to specjalne promieniowanie elektromagnetyczne, które przechodzi przez plastik czy szkło, ale jest pochłaniane przez cząsteczki wody, zawarte w naszym jedzeniu. Cząsteczki te zaczynają drgać , wydzielając ciepło w krótkim czasie. My zyskujemy w ten sposób czas, a przez to warzywa, które są bardzo wrażliwe nie tracą na wartości.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dużym plusem mikrofali jest to że gotowanie odbywa się w stosunkowo niskiej temperaturze i bez dużej ilości wody.
Jak już wiesz spora ilość wody i wysoka temperatura w przypadku niektórych warzyw potrafi niszczyć odżywcze związki.
Dla przypomnienia szpinak po 10 minutowej kąpieli wodnej traci ¾ antyoksydantów.
Na ostatniej lekcji poznałeś jak różne warzywa reagują na różną formę obróbki. Część z nich faktycznie lepiej dłuugo gotować jak choćby pomidory.
Faktem jest jednak, że Amerykańska Wyższa Szkoła Medyczna mocno twierdzi, że mikrofala:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
„zatrzymuje więcej witamin i minerałów niż jakakolwiek inna metoda gotowania.”
To nie jest sugestia do tego, aby teraz każdy produkt wędrował do mikrofali. Weź głęboki wdech i zachowaj zdrowy balans. Nie wyrzucaj od razu piekarnika przez okno.
Co w kolejnej lekcji?
Czas na praktyczne zastosowanie wszystkich wskazówek. Zaczniemy jutro od przygotowywania dressingu na sałatkę.
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie pracujemy nad zwiększeniem porcji warzyw na Twoim talerzu.
2. Mikrofala to świetne narzędzie do zachowania cennych składników naszych warzyw.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze