Prosty Fitness [Lekcja 12] Niech żyją warzywa!
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuMaszyna ruszyła. Minęły 2 tygodnie, a u Ciebie na talerzu coraz więcej białka. Pora, aby do Twojej drużyny dołączył nowy zawodnik. Tak, tak, kolejne dwa tygodnie będą poświęcone WARZYWOM.
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Synuś jeszcze marcheweczkę.
Wałkowane jest to już od przedszkola, wciskają nam do gardeł brukselki, brokuły i sałatę. Niedzielne obiady u babci to także walka o ostatnią marchewkę na Twoim talerzu. U babci masz zjeść wszystko!
Nie bez powodu nasze mamy i babcie tak zabiegają o te warzywa. Przez najbliższe dwa tygodnie pokażę Ci jak możesz przekonać się do zwiększenia porcji warzyw i dlaczego są one dla nas tak ważnym i cennym produktem. Spokojnie nie będę stał nad Tobą i patrzył czy wszystkie warzywa zjedzone. Po wszystkich lekcjach sam dojdziesz do wniosku, że brakowało Ci takiego nawyku.
2. Dlaczego warzywa?
Jeżeli białka to super trwały budulec, tak warzywa są jego zaprawą. Jedno nie może istnieć bez drugiego.
Nasze ciało funkcjonuje przy określonym pH równym 7,4. Różne produkty mają różny odczyn. Każdy produkt po strawieniu wita się z nerkami i mówi czy jest kwaśny czy zasadowy. Większość produktów jest o odczynie kwaśnym. Ciało natomiast robi wszystko, aby utrzymać pH neutralne (7,4), dlatego w przypadku braku związków zasadowych (jak warzywa) musi korzystać z tych zmagazynowanych w innych tkankach.
Kiedy odczyn kwaśny przeważa w naszej diecie, to zaczyna włączać lawinę problemów:
– podniesiony kortyzol (hormon stresu, który niszczy nasze cenne mięśnie)
– zmniejszony poziom GH (hormonu wzrostu, który pomaga we wzroście mięśni, włosów i masy innych rzeczy)
– straty w tkance kostnej (osteoporoza)
Im jesteśmy starsi tym oczywiście cały ten proces jest silniejszy i doznajemy większych ubytków.
Warzywa są świetnym produktem alkalizującym, dlatego powinniśmy je łączyć z białkiem. To połączenie gwarantuje, że będziemy czerpać same korzyści ze spożycia białka, poprawiając metabolizm, masę mięśniową i siłę naszych kości.
Nawet mały posiłek czy przekąską składająca się z porcji białka powinna zawierać także porcję warzyw.
3. Jakie warzywa wybierać?
Nie powinieneś ograniczać się tylko do jednego ulubionego warzywa. Mówiąc warzywa mam tutaj na myśli te, które nie składają się ze skrobi. Ta lista znacząco ułatwi Ci wybór:
WARZYWA NIE SKROBIOWE:
- bakłażan
- boćwina
- buraki
- brokuły
- brukselka
- brukiew
- cebula
- cukinia
- cykoria
- czosnek
- fasola
- jarmuż
- kapusta, zielona, biała, kiszona, pekińska
- kalafior
- kalarepa
- karczoch
- kiełki
- marchew
- ogórek
- pietruszka
- papryka
- pomidory
- por
- pędy bambusa
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata, rukola, rukiew
- seler naciowy
- szalotka
- szczypior
- szpinak
- szparagi
4. Ile to jest porcja?
Tutaj naprawdę chciałbym pozostawić Ci pełną dowolność i nie sugeruję konkretnej ilości. To jaka porcja jest dla Ciebie optymalna zależy od Twojego układu trawiennego (część warzyw o czym jeszcze wspomnę, zawiera nierozpuszczalny błonnik, który może stanowić problem kiedy Twoje jelita wykazują stan zapalny).
Jeżeli poczujesz, że zjadłeś za dużo to następnym razem ogranicz porcję i to wszystko.
Wiem, że łatwiej czasem zobaczyć coś na liczbach więc myślę że 500g warzyw dziennie będzie jak najbardziej okej. Jeżeli masz ochotę zjeść więcej to śmiało!
Jedna najważniejsza uwaga dla Ciebie to:
RÓŹNORODNOŚĆ
Każde warzywo, jak się przekonasz na kolejnych lekcjach to zbiór naprawdę różnych związków, witamin, minerałów i antyoksydantów. Ja chce, aby Twoje ciało skorzystało ze wszystkich tych dobroci, dlatego musisz stale próbować nowych rzeczy!
Najważniejsze abyś po dzisiejsze lekcji zapamiętał, że każdy Twój posiłek od dziś zawiera porcję warzyw. Nie ważne czy jest to obiad czy jakiś lunch, warzywa są jego nieodłączną częścią. Nie ograniczasz się tylko do pomidora czy ogórka. Próbuj, smakuj, zmieniaj, ma być RÓŻNORODNIE!
Co w kolejnej lekcji?
Na kolejnej lekcji dowiesz się co to jest gęstość składników odżywczych czy prawda jest, że warzywa to najlepsze źródła witamin i minerałów. Być może skrywają coś jeszcze.
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie pracujemy nad zwiększeniem porcji warzyw na Twoim talerzu.
2. Nie zapomnij, że nawyk zwiększonej porcji białka obowiązuje cały czas.
3. Każdy posiłek od dzisiaj zawiera białko i warzywa.
4. Wybieraj różne warzywa, Twój talerz powinien być kolorowy.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze