Prosty Fitness [Lekcja 32] Tajemniczy gluten
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuSama nazwa gluten już zaczyna dziwnie mi się kojarzyć z jakąś emulgacją, jakimś dziwnym tworem. Szczerze? po prostu z obślizgłym glutem.
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Gluten.
Rośliny podobnie jak my ludzie, aby przeżyć potrzebują jakiegoś mechanizmu obronnego. Nie potrafią one jednak uciekać tak jak ludzie czy zwierzęta. Dlatego też wykształciły inny mechanizm obronny:
– wytwarzają toksyny, które uszkadzają jelita.
– produkują toksyny, które wiążą minerały uniemożliwiając ich wchłonięcie.
– produkują toksyny blokujące wchłanianie niezbędnych składników w tym białek.
Mówiąc rośliny mam tutaj na myśli ziarna zbóż czyli pszenicę, kukurydzę, pszenicę, sorgo, owies, żyto i proso. Zadaniem tych toksyn jest także przenoszenie ziarna w nienaruszonej formie, aby rośliny mogły rozrastać sie dalej.
Sprytne roślinki uszkadzają jelita, abyśmy nie mogli ich strawić a one przez to będą mogły dalej się rozmnażać i przenosić ziarna w inne miejsca.
Czyli traktują nas jak posłańca, który z ziarnem w brzuchu ma go przenieś w inne rejony.
Jedną z takich toksyn jest białko znane jako gluten. Aż w 80% jest składnikiem pszenicy, jęczmienia i żyta.
W dobie dzisiejszego świata znajdziemy go niemalże w każdym wysoko przetworzonym produkcie, jak i w innych zbożach (owies, kukurydza).
Z pośród wszystkich zbóż pszenica, wykazuje najsilniejsze działanie toksyczne. Oprócz glutenu zawiera jeszcze szereg innych toksyn.
Ale wróćmy do glutenu.
Na pewno choć raz w życiu widziałeś jak w pizzerii podrzucają ciasto w górę i w dół formując piękny płaski placek.
No byłem w pizzerii byłem i jadłem pizzę, ale wróćmy do ciasta.
To, dlaczego ciasto się nie niszczy w locie to właśnie zasługa glutenu. To on sprawia, że ciasto jest rozciągliwe, daje się podrzucać i wałkować.
Pomyśl na chwilę o tym cieście. Taka zlepiona ciągliwa masa. Z tym mają sobie poradzić nasze biedne jelita.
No i radzą sobie jak mogą. Gluten jak każda toksyna musi zostać zneutralizowana. Prowokuje to nasz układ odpornościowy, który stara się zneutralizować tą „zbitą toksyczną masę”, i wyrzucić ją z organizmu. Proces ten prowadzi to do stanu zapalnego w jelitach. Wchłanianie jest utrudnione i zmniejsza się przez to powierzchnia absorpcyjna jelit.
To trochę tak jak gdybyś posklejał sobie włosy gumą do żucia. Spróbuj ją usunąć.
Część Twoich włosów na pewno ulegnie zniszczeniu.
Stan zapalny powoduje, że komórki naszych jelit zostają zniszczone, a to prowadzi już do rozszczelnienia jelita.
Możemy wyróżnić 4 reakcje odpornościowe organizmu na zjedzoną pszenicę:
– 83% populacji w reakcji na gluten, doznaje stanu zapalnego w jelitach.
– 30% populacji w reakcji odpornościowej na gluten produkuje przeciwciała lokalnie w jelitach, aby pozbyć się zbitej masy.
– 11% populacji w reakcji odpornościowej produkuje przeciwciała przeciwko glutenowi, które dodatkowo krążą we krwi.
– 0,4% populacji w odpowiedzi na gluten produkuje przeciwciała, które atakują gluten, ale także atakują zdrowe komórki jelit, tarczycy, trzustki i powodują szereg innych problemów (osteoporozę, depresję, migreny, ADHD, alergie, astmę, otyłość). To grupa ludzi chorych na celiakię. Z uszkodzonymi komórkami jelit, ich ciało nie jest w stanie poprawnie wchłaniać wszystkich składników odżywczych. Jelita osób chorych na celiakię mogą przepuszczać do krwi
Jak widzisz jednak to, że nie masz stwierdzonej celiakii nie oznacz, że możesz bezkarnie objadać się glutenem. Dalej możesz być w grupie 83%, która dozna stanu zapalnego.
Pytanie tylko jak ten stan zapalny się rozwinie i czy aby na pewno chcesz ryzykować?
Stan zapalny to tak jak syrena w straży. Nasz organizm sam zdecyduje ile jednostek pojedzie do pożaru i jakiego sprzętu użyją aby zwalczyć sygnał alarmowy.
2. Nie przekonany?
Okazuje się, że i przeciwciała przeciwko tarczycy (niedoczynność) i trzustce (cukrzyca) zanikają po odstawieniu pszenicy.
Osoby spożywające pszenicę, umierają wcześniej. Ludzie w Chinach jedzą różne rodzaje zbóż. Więc badania, które są tam prowadzone mogą świetnie obrazować związek pomiędzy zbożem a zdrowiem. Jak się okazuje pszenica ma aż 67% związek z ryzykiem śmierci z powodu zawału. Ryż ma -58% związek z ryzykiem śmierci z powodu zawału. Inne ziarna mają 38% związek z ryzykiem śmierci z powodu zawału.
Ryż jako jedyny zdaje się być najbezpieczniejszy, dlatego znajduje się na naszej dozwolonej liście.
Chińskie studium to opis dwudziestoletnich badań zwyczajów żywieniowych oraz zdrowia Chińczyków. Denise Minger zgłebiała to dzieło szukając w nim czystych faktów a swoją analizę umieściła na blogu:
– im wyższe jest spożycie mąki pszennej, tym większe jest prawdopodobieństwo śmierci z powodu choroby serca.
– im większa jest konsumpcja pszenicy, tym wyższa jest masa ciała.
Spożywanie zaledwie 20g otrębów pszennych, powoduje szybsze wypłukiwanie witaminy D aż o 43%.
Zwiększony poziom trójglicerydów (wywołany zwiększonym spożyciem pszenicy), zapoczątkowuje lawinowy proces tworzenia się cząsteczek LDL. Jak już wiesz wysoki poziom cząsteczek LDL to idealna droga do choroby wieńcowej.
Lista negatywnych zmian jest na pewno dużo dłuższa i nie chodzi mi o to aby zasypywać Cię wszystkimi.
Chciałem Ci tylko dać obraz tego jak niewinna bułeczka wpływa na Twoje ciało.
3. Co z resztą zbóż?
N pewno zauważyłeś, że głównie wspominałem o pszenicy.
To fakt, z pośród wszystkich zbóż jest ona najgorsza wraz ze swoim glutenem i całą masą innych toksyn, dlatego o niej w głównej mierze była mowa.
Niestety, reszta zbóż wcale nie wypada dużo lepiej. Dzisiaj była mowa o glutenie, ale zboża zawierają także całą masę innych toksyn jak choćby lektyny.
Lektyny potrafią uszkadzać delikatne kosmki jelitowe, skutecznie zapobiegając poprawnemu wchłanianiu się glukozy, aminokwasów, witamin, minerałów i tłuszczy.
Badania dowodzą, że kwas fitynowy, który jest zawarty w skórce ryżu brązowego ogranicza wchłanianie się minerałów, białek i tłuszczy, których rzekomo ma dostarczać. Ryż biały nie ma z tym problemu. Jest pozbawiony szkodliwej „skórki” co czyni go dużo bardziej odżywczym.
Przewrotne co?
Ryż biały zdrowszy od brązowego.
4. Ziarna zbóż to nie najlepszy wybór.
Ziarna zbóż, niszczą nasze jelita i utrudniają wchłanianie. Osłabiają nasz układ odpornościowy i czynią nas podatnymi na infekcje i stany zapalne. Wywołują choroby autoimmunologiczne. Zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Pomagają nam w przybieraniu na wadze. Są produktami, które w największym stopniu przyczyniają się do śmierci w Chinach.
Cholera wie z czym jeszcze zostaną na przestrzeni kolejnych lat powiązane.
Ciężki temat. W końcu zboża towarzyszą nam już od bardzo dawna, a kampanie pełnoziarnistych FIT płatków zbożowych to już codzienność.
Obawiam się jednak, że jedyne wyjście, aby poprawić stan zdrowia to eliminacja niezdrowych ziaren.
Co w kolejnej lekcji?
Powiem Ci w jakich produktach może pojawić się wszędobylska pszenica wraz ze swoim glutenem.
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie dobierasz właściwą porcję węglowodanów.
2. Ziarna zbóż niszczą nasze jelita i wywołują szereg chorób cywilizacyjnych.
3. Ryż biały zdaje się być najbezpieczniejszą forma zbóż.
4. Odstawienie ziaren prowadzi do poprawy stanu zdrowia.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze