Prosty Fitness [Lekcja 16] Krojenie warzyw
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuPalce i dłoń to Twoja waga i narzędzie do pracy, dlatego w trakcie krojenia warzyw dobrze by było ich nie uszkodzić. Przygotowanie 500g warzyw dziennie wymaga od Ciebie sprawnego poruszania nożem. Jeżeli tak jak ja, nie nosisz naszywki „master chef”, albo przynajmniej „master chef junior”, to pędzę Ci z pomocą.
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Krój jak szef kuchni.
Oto jak kroić jak szef kuchni:
- zawsze krój tasakiem, albo szerokim nożem.
- chwyć tasak do ręki (w moim przypadku prawa)
- lewą rękę ustaw pionowo. Palce powinny być skierowane prosto w dół przytrzymując jedzenie do deski.
- następnie pochyl o około 5–10 stopni ostrze z dala od Twoich cennych palców, tak aby górna część tasaka odpoczywała na Twoich kostkach a ostrze dotykało deski.
- zacznij kroić jeżdżąc ostrą stronę tasaka w przód i w tył, ale tak aby nie odrywać jego górnego szpica od deski.
- tempa strona powinna przesuwać się po Twoich lewych kciukach, które są nadal pionowe, ale lekko zgięte.
Krój poprzez krótkie, kontrolowane ruchy. Nie wyjeżdżaj nożem powyżej punktu styku z Twoimi kostkami.
Kiedy dojdziesz do wprawy to możesz zacząć przyśpieszać swoje ruchy. Zawsze uwielbiałem patrzeć w filmie na te krótkie i dynamiczne ciach, ciach, ciach, ciach.
Jeżeli będziesz trzymał kostki lekko zgięte, a bok noża oparty o nie to Twoja sałatka nigdy nie będzie przypominać tej z halloween, w której pełno świeżych paluszków.
Do dzieła mistrzu! Tylko praktyka doprowadzi Cie do perfekcji. Ciach, ciach, ciach…
Co w kolejnej lekcji?
Zbliża się weekend. Wybierz się na targ, porozmawiaj z tamtejszymi sprzedawcami. Zobacz, u którego dostaniesz najświeższe produkty. Jak wrócisz do domu, to chwyć za nóż wyjmij najświeższego pomidora i pamiętaj ciach, ciach, ciach.
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie pracujemy nad zwiększeniem porcji warzyw na Twoim talerzu.
2. Do dzieła mistrzu! Porozmawiaj z lokalnym sprzedawcą i poćwicz nowy sposób krojenia.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze