Prosty Fitness [Lekcja 24] Na czym smażyć?
![Tomasz Śliwa](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/tomasz-sliwa-9d7e1b426060f017496.jpg)
Po pierwszych lekcjach wiesz już, że różne tłuszcze mogą zawierać mieszaninę różnych kwasów tłuszczowych (nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych). Znasz już budowę chemiczną kwasów omega-3 i omega-6 i wiesz, że zawierają kilka wiązań podwójnych (=) pomiędzy atomami węgla (C). Jak ta wiedza, przyda nam się w rozwiązaniu zagadki: na czym smażyć? Już tłumaczę.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.fitness.wp.pl/zdjecie-w-tle-grupa-fb-9cf7a53ae.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Utlenianie kwasów tłuszczowych.
Bez wchodzenia w zawiłości biochemiczne, zerknijmy raz jeszcze na kwasy tłuszczowe.
NASYCONY (masło klarowane, olej kokosowy, olej palmowy, łój):
Każdy węgiel © jest połączony z atomami wodoru (H)i innym węglem. Nigdzie nie występuje podwójne wiązanie (=) pomiędzy atomami węgla. W takim łańcuchu nie ma już miejsca na to aby „doczepić” jakiś inny pierwiastek.
JEDNONIENASYCONY (oliwa z oliwek):
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Tutaj jak widzisz w jednym miejscu powstało podwójne wiązanie pomiędzy atomami węgla (=). Takie wiązanie jest bardzo niestabilne i kwas ten szuka możliwości połączenia się z innym pierwiastkiem.
Tym pierwiastkiem jest bardzo często tlen. Kiedy dochodzi do takiego połączenia mówimy, że kwas został utleniony. Utlenione kwasy tłuszczowe niszczą nasze komórki i wywołują szereg chorób.
2. Na czym smażyć?
Jeżeli weźmiemy taki niestabilny kwas tłuszczowy jak na przykład oliwa z oliwek która ma jedno wiązanie podwójne i podgrzejemy na patelni do 180 stopni to zacznie się on utleniać. My w ten sposób załatwimy sobie fabrykę wolnych rodników.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Postaraj się wybierać patelnie na których możesz przygotowywać produkty bez dodatkowego tłuszczu.
Jeżeli decydujemy się na użycie tłuszczu do smażenia to najlepiej, aby był to tłuszcz nasycony o wysokiej temperaturze dymienia. Temperatura dymienia pozwala nam określić w jakiej temperaturze smak i wartość odżywcza danego tłuszczu ulega rozpadowi. Im wyższa temperatura tym bardziej stabilny tłuszcz.
Wybieraj:
– masło klarowane
– olej palmowy
– olej kokosowy
– łój
– smalec
Co w kolejnej lekcji?
Poruszymy temat cholesterolu i jego wpływu na powstawanie raka, miażdżycy i innych chorób cywilizacyjnych. Czy to naprawdę jego wina?
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie trzymasz się zaleceń dotyczących tłuszczu.
2. Do smażenia staraj się używać patelni z powłoką teflonową, albo korzystaj z takich tłuszczy jak masło klarowane, olej palmowy, olej kokosowy, łój i smalec.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze