Prosty Fitness [Lekcja 20] Sałatki warzywne
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuWiesz już z czego powinien składać się świetny dressingi, masz dostateczną wiedzę na temat warzyw i metod ich przyrządzania. Punkt TEORIA, możemy w takim razie odhaczyć. Dzisiaj same konkrety czyli lista przepisów na szybkie, smaczne i różnorodne sałatki, wraz z dressingami. Próbuj, kombinuj, twórz swoje propozycje, a kiedy totalnie braknie Ci czasu zawsze możesz improwizować jak ja: Wrzucam pokrojone warzywa, które mam w domu do wielkiej miski i skrapiam to wszystko na koniec odrobiną oliwy i soku z cytryny. Mówiłem totalna czasowa improwizacja.
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Sałatka: Szpinak z pomidorem.
Szybka i bardzo prosta sałatka, która bez wątpienia podkręci Twój metabolizm.
- 1–2 szklanek (240ml) szpinaku
- 1 pokrojony pomidor
- 1 szklanka (240ml) pokrojonych brokuł
- ½ awokado
- ½ szklanki (120ml) pokrojonych małych marcheweczek
- 3 łyżki różnych orzechów
W średniej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Skrop na koniec greckim dressingiem.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 minut
2. Sałatka: Ogórkowe orzeźwienie
Zabieram Cię nad morze śródziemne, gdzie wysokie temperatury to normalność. Ta elegancka sałatka przyniesie Ci ochłodzenie, a w dodatku jest szybka w przygotowaniu.
- 1 duży ogórek
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Pokrój ogórka i pomidora na ćwiartki. Włóż do małej miski i skrop na koniec oliwą i szczyptą soli.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 minut
3. Sałatka: Grillowane papryki.
Świetna sałatka, którą możesz stosować do różnych dań w zależności od tego co znajduje się już na talerzu. Możesz sam zmieniać smak tej sałatki.
Włoski temperament? Użyj bazylii i oregano. Ciągnie Cię do Azji? Dodaj curry i liść laurowy.
- 1 czerwona papryka wydrążona, wypestkowana i pokrojona
- 1 pokrojony pomidor
- ½ pokrojonej cebuli
- ½ łyżki oliwy
- oregano
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- trochę pietruszki
Posmaruj patelnię odrobiną oleju kokosowego. Na średnim ogniu smaż paprykę, pomidora i cebulę przez około 5 do 7 minut. Przełóż warzywa na talerz, dodaj oliwę, sól, pieprz, oregano i pietruszkę.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
4. Sałatka: Marchewkowa.
Idealnie nadaje się do wołowiny, albo jako środek neutralizujący do ostrych dań. Możesz używać jej także jako deser.
- ¼ szklanki (60ml) rodzynek
- 1 szklanka (240ml) wody
- 2–3 obrane marchewki
- ¼ szklanki (60ml) pokrojonego ananasa
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego (najlepiej bez laktozy)
- Szczypta soli
W małej misce podgrzej w mikrofali rodzynki w szklance wody przez około 1 minutę. Odsącz je. W średniej misce połącz rodzynki, marchewki, ananasa, jogurt i sól.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 minut
5. Dressing: Kocham oliwę.
Pyszny i zdrowy dressing idealny dla Twojego zdrowia.
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka białego octu winnego
- świeża pokrojona bazylia
- świeżo pokrojone oregano
- sól i czarny zmielony pieprz
W małej misce połącz oliwę, ocet, bazylią, oregano, sól i pieprz. Zmiksuj całość widelcem.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 minuty
6. Dressing: Lniany dressing.
Zamieńmy naszą cudowną oliwę na równie świetny olej lniany.
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- Sól i czarny pieprz dla smaku
W małej misce połącz olej, ocet, siemię, sól i pieprz. Zmiksuj całość widelcem.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 minuty
Co w kolejnej lekcji?
Porozmawiamy odnośnie super zdrowego warzywa. W ogóle jest takie? Jakie ma właściwości? To wszystko jutro.
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie pracujemy nad zwiększeniem porcji warzyw na Twoim talerzu.
2. Wykorzystaj propozycję dressingów i sałatek.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze