Prosty Fitness [Lekcja 28] Jaja to sam cholesterol i tłuszcz
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuNa lekcji 5 na temat cholesterolu, lekko poruszyłem temat jajek. Chciałbym jednak dzisiaj rozwiać wszelkie wątpliwości i zapewnić Cię, że ich wnętrze czyli tłuste żółtko to esencja zdrowia i witamin.
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Białko a żółtko.
Ciekawe jest to, że żółtko jest znacznie bardziej odżywcze niż białko. Surowe żółtko jaja jest bardzo zbliżone do kobiecego mleka i wchłaniane w niemalże 100% bez potrzeby trawienia.
Co zawiera takie żółteczko?
Oczywiście podstawowe aminokwasy niezbędne do życia, witaminy (B, B2, B6, B12, A, D, E), niezbędne kwasy tłuszczowe (EPA i DHA mam nadzieję, że pamiętasz czym są te kwasy), dużo cynku, magnezu i wiele innych związków odżywczych.
Rzadko wspomina się o zawartej w jaju cholinie, która tworzy neurotransmitery w naszym mózgu odpowiedzialne za prawidłową pamięć.
2. Góra trzy jajka na tydzień, bo Ci cholesterol skoczy.
Już wiesz po ostatnich lekcjach, że poziom cholesterolu to nie wina zjadanego cholesterolu.
Koniec kropka.
Na podstawie najświeższych badań stwierdzono jasno:
Jajka nie są przyczyną problemów z sercem czy powstawaniem blaszki miażdżycowej.
Medyczna Szkoła na Harwardzie zbadała 115,000 osób przez okres życia od 8 do 14 lat i nie stwierdziła, żadnej korelacji z jedzeniem jajek i ryzykiem zawału czy problemami sercowymi.
Od dzisiaj jesz jajka ze spokojem.
3. Wybieraj jajka ze źródeł, którym ufasz.
Jeżeli masz obok siebie w okolicy kogoś kto hoduje kury i wiesz, że nie są one zamykane w klatkach i karmione czym popadnie to idealnie. Takie jajka na pewno będą wolne od antybiotyków, czyli będą zawierać więcej wartości odżywczych, poza tym będą miały dostateczną dawkę słońca i świeżego powietrza.
Jeżeli już decydujesz się na zakup w sklepie, to pojawia się pytanie czy ekologiczne (oznaczenie 0), czy wolny wybieg (1), czy klatkowy (3). Okazuje się niestety, że nie ma zbyt wielu różnic w składzie tych wszystkich trzech jaj.
W dzisiejszym konsumenckim świecie ja osobiście nie ufam tym oznaczeniom.
Widząc jak rozbijam JAJO od mojej zaprzyjaźnionej chodowczyni, z którego wylewa się solidna porcja żółtka i białka, a rozbijam delikatne „jajeczko” czy to 0,1 czy 3 to nie mam wątpliwości, które wybrać.
Postaraj się na pewno znajdziesz kogoś w pobliżu z dobrymi jajami.
Na zakończenie dodam tylko:
Jedz jaja.
Co w kolejnej lekcji?
Dowiemy się czy to prawda, że zjadany tłuszcz powoduje odkładanie się tłuszczu na boczkach i brzuchu?
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie trzymasz się zaleceń dotyczących tłuszczu.
2. Jaja są cennym źródłem witamin i minerałów.
3. Jaja nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi i nie są przyczyną chorób sercowo-naczyniowych.
4. Wybieraj jaja od lokalnych hodowców.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze