Prosty Fitness [Lekcja 29] Tłuszcz nie sprawi, że zaczniesz tyć
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuJedz tłuszcz spalaj tłuszcz dobre co? W dodatku prawdziwe. Zjadany przez Ciebie tłuszcz nie zacznie się odkładać w postaci tkanki tłuszczowej (chyba, że dwie golonki polane masłem to dla Ciebie przystawka) z dwóch powodów:
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Tłuszcz jest bardzo sycący.
Kiedy Twój posiłek nie jest bogaty w węglowodany, a składa się z pieczonego żeberka, wraz ze skórką i solidną porcją warzyw to wiesz dobrze, że taki posiłek znacznie bardziej Cię nasyci, niż Twoja kromka posmarowana masłem. Zjesz kilka kawałków żeberka z warzywami i to wszystko.
Bez problemu natomiast byłbyś w stanie zjeść pół pysznego, świeżego bochenka chleba z pięknie wypolerowanym na każdej kromeczce masełkiem i nadal odczuwać głód.
Tak przecież zawsze dzieje się rano kiedy zjadasz kromeczkę, a później nagle w pracy szukasz „czegoś” do skubnięcia.
2. Tłuszcz i węglowodany.
Problem leży bardziej w tym z czym ten tłuszcz zjadasz. Jeżeli zjadamy posiłek, który zawiera i bogatą porcję węglowodanów (więcej o nich na kolejnych lekcjach) i tłuszczy to zdecydowanie wzrasta poziom insuliny w naszej krwi a to powoduje, że zjadany przez Ciebie tłuszcz zacznie być odkładany w postaci fałdy na brzuchu.
Jeżeli w naszym posiłku przeważa zdrowy tłuszcz, to organizm zdecydowanie łatwiej radzi sobie z jego wykorzystaniem i zostaje on spalony przez nasze komórki w celu zapewnienia organizmowi energii.
Zjadając i tłuszcz i węglowodany jednocześnie, znacznie łatwiej będzie się nam objeść i stracimy kontrolę nad sygnałem sytości.
Dlaczego?
3. Zjadaj tłuszcze i bądź szczupły.
Tłuszcz pochodzący od zwierząt i roślin ma niewielki wpływ na podwyższenie poziomu cukru i insuliny w Twojej krwi. Co ważne jest znacznie dłużej trawiony, przez co Ty czujesz się syty i najedzony znacznie dłużej.
Nie ma nagłego skoku cukru (insulina jest na niskim poziomie) więc i ochota na kolejny posiłek przychodzi znacznie później. Kiedy Twój cukier utrzymuje się na stałym poziomie, to Twoje ciało powoli, powoli opróżnia żołądek i dopiero po strawionym posiłku, wyślę do mózgu sygnał głodu.
4. Zerknij na produkty w sklepach.
Wiesz już czym są sztuczne tłuszcze TRANS i Omega-6. Oba te tłuszcze są nagminnie stosowane praktycznie we wszystkich sklepowych produktach.
Problem w tym, że są one połączone z syropami glukozowymi czyli węglowodanami.
Jak jutro pójdziesz na zakupy to odwróć kilka pierwszych lepszych produktów z półki (ciastka, płatki, cokolwiek) i zobacz na etykiecie ile zawierają węglowodanów i ile tłuszczy.
Zapewne i jednego i drugiego znajdziemy tam pod dostatkiem.
To jest przyczyna, dlaczego tłuszcze zaczną się odkładać. Nie dość, że produkt przetworzony i łatwo zostanie wchłonięty (nie to co żeberka) to w dodatku poziom cukru się podniesie a cała pula zjedzonego tłuszczu powędruje ładnie w stronę bioder.
Więc
NIE.
Jedzenie tłuszczu nie spowoduje odkładania się tkanki tłuszczowej pod warunkiem, że zjadany tłuszcz będzie pochodził z dobry źródeł i nie będzie spożywany z dużą zawartością łatwo przyswajalnych węglowodanów. Badania dowodzą, że dieta wysoko tłuszczowa, nie tylko redukuje masę ciała, ale także zwiększa beztłuszczową masę ciała.
Oznacza to dla nas zdrową, szczupłą i ładnie umięśnioną sylwetkę.
Co w kolejnej lekcji?
Zrobimy lekkie podsumowanie naszych 3 nawyków.
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie trzymasz się zaleceń dotyczących tłuszczu.
2. Tłuszcz jest bardzo sycący, przez co zjadasz go mniej.
3. Unikaj spożywania dużej ilości węglowodanów w trakcie dnia. To sprawi, że zjadane tłuszcze znacznie łatwiej będą Cię sycić.
4. Uważaj na produkty w sklepach, które zawierają połączenie węglowodanów i tłuszczy.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze