Prosty Fitness [Lekcja 27] Wysokie stężenie cząsteczek LDL
TOMASZ ŚLIWA • dawno temuCząsteczki LDL, VLDL i HDL nie transportują tylko samego cholesterolu. Z tyłu na kanapie w zależności od cząsteczki siedzą także zjadane przez nas tłuszcze, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i antyoksydanty. Jak na pewno się domyślasz istnieje ograniczenie w ilości przewożonych „osób” w jednej cząsteczce. Każda cząsteczka przewozi określoną liczbę triglicerydów (tłuszczy), cholesterolu i innych składników. I tak na przykład cząsteczka VLDL, która wychodzi z wątroby zawiera 80% triglicerydów i trochę cholesterolu. Jedzie ona do mięśni i tkanki tłuszczowej aby wypakować ładunek. Kiedy wysiądzie z niej kilka triglicerydów to stanie się mniejsza i nazwiemy ją LDL. Taka cząsteczka zawiera teraz sporą ilość cholesterolu i niewielką liczbę triglicerydów. Taki LDL rozwiezie teraz cholesterol po tkankach naszego ciała i nic specjalnego się już więcej nie wydaży.
Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Nie ma miejsca dla cholesterolu.
Kiedy jednak liczba triglicerydów zaczyna się zwiększać (szczególnie kiedy zjadamy spore ilości węglowodanów), to powoduje, że znacznie mniej cholesterolu jesteśmy w stanie przewozić, a ciało zaczyna produkować coraz więcej cząsteczek VLDL, aby rozwieźć ten materiał. Niektóre VLDL (napakowane triglicerydami) zaczynają się zmieniać w LDL i zaczyna ich być coraz więcej.
2. Powód #1 Wysokie stężenie triglicerydów.
Kiedy porównamy dwie osoby o identycznym poziomie cholesterolu we krwi (130mg/dL), jedna z niskim poziomem triglicerydów, a druga z wysokim to ta druga osoba będzie potrzebować większej ilości wytworzonych LDL w celu rozładowania i cholesterolu i nagromadzonych triglicerydów.
W wyjątkowo obszernym badaniu, w którym wzięło udział 300,000 mężczyzn znaleziono silny związek pomiędzy zwiększonym poziomem cząsteczek LDL, a problemami metabolicznymi (insulinoopornośc, nadciśnienie, otyłość brzuszna i inne, które przyczyniają się do zwiększenia poziomu triglicerydów).
3. Powód #2 Niedoczynność tarczycy.
Hormony tarczycy zwiększają dostępność receptorów LDL w komórkach, a te z kolei mogą zredukować ich ilość cząsteczek LDL we krwi pochłaniając je do komórki. Niestety słaba praca tarczycy osłabia ilość receptorów w komórkach, przez co nie mogą one wychwytywać LDL z krwii zaczynają się w niej gromadzić w coraz większych ilościach.
4. Powód #3 Infekcje.
Wiele badań pokazuje, że bakterie typu Chlamydia pneumoniae i H. Pylori, które powodują wrzody dwunastnicy i infekcje wirusowe takie jak opryszczka, mają związek z podniesionym poziomem LDL.
Jednym z głównych zadań naszej bariery jelitowej jest to, aby rzeczy które należą do jelit pozostały w jelicie. Kiedy ta bariera zawodzi to endotoksyny jak Lipolisacharyd (LPS), produkowane przez bakterie jelitowe, przedostaje się do krwi i zaczynają prowokować nasz system odpornościowy. Część naszego układu odpornościowego zwiększa stężenie LDL, który jak się okazuje ma działanie antybakteryjne i potrafi neutralizować patogeny.
5. Zmniejszamy ryzyko poprzez zdrowe nawyki.
Cały projekt, w którym bierzesz udział ma na celu poprawę Twojego stanu zdrowia. Pod spodem wypiszę produkty/składniki odżywcze, które wspomagają układ krwionośny. Zwróć uwagę, że większość z nich już poznałeś i zacząłeś wprowadzać w życie.
– Tłuste zimno-lubne ryby bogate w EPA i DHA: łosoś, sardynki, sardele, śledź, marela.
– Jednonienasycone kwasy tłusczowe: orzechy makadamia, oliwki i oliwa z oliwek, awokado, migdały, żółtka jaj, tłuszcz z kurczaka, masło.
– antyoksydanty: różnokolorowe owoce i warzywa, podroby, mięso i jaja.
– polifenole zawarte w: gorzkiej czekoladzie, czerwonym winie, oliwie z oliwek extra virgin.
– błonnik rozpuszczalny: marchew, słodkie i białe ziemniaki, szparagi, gruszki, pomarańcze, grejpfrut.
Co w kolejnej lekcji?
Poruszaliśmy już ten temat, ale wolę mieć pewność, że dobrze go przyswoiłeś. Jutro zajmiemy się jajkami.
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie trzymasz się zaleceń dotyczących tłuszczu.
2. Mamy kilka powodów, które mogą przyczyniać się do chorób serca.
3. Zdrowe nawyki żywieniowe pomagają nam zminimalizować to ryzyko.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze